середу, 5 жовтня 2016 р.

Хмарні сховища даних

Облака, облака — гигабайтные площадки! (з мультика)


Якщо вам набридло бігати між роботою і домом з флешкою, носити постійно ноутбук з потрібними файлами, і ви хочете, щоб ваші важливі файли були доступні вам або вашій команді на будь-якому комп'ютері або мобільному пристрої, то вам на допомогу можуть прийти хмарні сховища даних.
Як користувач Google+ рекомендую Google Drive в парі з об'ємистим MEGA.
Хмарне сховище даних - модель онлайн-сховища, в якому дані зберігаються на численних, розподілених в мережі серверах, що надаються в користування клієнтам, в основному третьою стороною. На противагу моделі зберігання даних на власних, виділених серверах, придбаних або орендованих спеціально для подібних цілей, кількість або будь-яка внутрішня структура серверів клієнту, в загальному випадку, невідома. Дані зберігаються, а так само і обробляються, в так званому хмарі, яке представляє собою, з точки зору клієнта, один великий, віртуальний сервер. Отож, огляд безкоштовних і платних сервісів хмарних сховищ даних.

1.

Google Drive - популяне хмарне сховище даних, що дозволяє користувачам зберігати свої дані на серверах в хмарі і ділитися ними з іншими користувачами в інтернеті. Після активації замінює собою Google Docs. По суті, взяли Google Docs для роботи з документами, трансформували його в хмарний сервіс і додали безкоштовного простору. У сервісі можна зберігати не тільки документи, але і фотографії, музику, відео та багато інших файлів - всього 30 типів. Але взагалі все дуже зручно і звично для користувачів Google-сервісів.
Кожному користувачеві Google Drive надається безкоштовно 15Gb простору. Якщо виділеного обсягу недостатньо, можна придбати додатково до 30 ТБ:
Обсяг Місячна плата
  • 100 GB $ 1.99
  • 1 TB $ 9.99
  • 10 TB $ 99.99
  • 20 TB $ 199.99
  • 30 TB $ 299.99
Крім доступу до сервісу через веб-інтерфейс, є можливість доступу через клієнти для Windows, Mac OS і Android, iOS.
Сайт Google Drive: https://drive.google.com

2.

OneDrive - перейменований в лютому 2014 Microsoft SkyDrive, інтернет-сервіс зберігання файлів з функціями файлообміну. До слова, SkyDrive створений в серпні 2007 року компанією Microsoft. Зараз OneDrive один з флагманів хмарних сховищ даних.
Перевага сервісу OneDrive в тому, що він відразу інтегрований з Office 365, тому безпосередньо з програми можна створювати, редагувати, зберігати файли Excel, OneNote, PowerPoint і Word в службі Windows Live OneDrive.

Сервіс OneDrive дозволяє зберігати на даний момент безкоштовно 5 Гбайт (хоча раніше пропонувалося 15 Гбайт) інформації в упорядкованому за допомогою стандартних папок вигляді. Для зображень передбачений попередній перегляд у вигляді ескізів, а також можливість їх перегляду в вигляді слайдів.
OneDrive надає такі пакети:
OneDrive storage:
  • Free: 5 Гбайт - безкоштовно;
  • Basic: 50 Гбайт - $ 1,99 на місяць;
OneDrive + Office 365:
  • Personal: 1 TB для 1 користувача - $ 6,99 на місяць;
  • Home: 1 TB для кожного з 5 користувачів - $ 69,99 в місяць;
Сайт Microsoft OneDrive: http://onedrive.com

3.

Dropbox - хмарне сховище даних, що дозволяє користувачам зберігати свої дані на серверах в хмарі і розділяти їх з іншими користувачами в інтернеті. Його робота побудована на синхронізації даних.
Тарифні плани Dropbox:
  • Базовий аккаунт Dropbox - 2 Гб - безкоштовно;
  • Надійне резервне копіювання, доступ звідусіль, простий спільний доступ
  • Розширений - 1 ТБ (1 000 ГБ) - € 9.99 в місяць;
(Всі функції Базового аккаунта Dropbox, а також: додатковий контроль доступу, віддалене стирання даних)
  • Dropbox для Бізнесу - 12 € / користувач / місяць
Стільки місця, скільки потрібно, необмежену відновлення файлів, управління доступом до файлу, пріоритетна технічна підтримка, 14 днів тріал безкоштовно

Додаток Dropbox можна скачати і встановити його на PC, Mac, Linux або мобільний пристрій. Одне з головних переваг Dropbox - легкість і інтуїтивність у використанні - потрібно просто завантажити файли в папку Dropbox, розшарити її, якщо хочете, або синхронізувати з потрібним пристроєм. На відміну від основних конкурентів, при роботі з Dropbox редаговані файли не копіюються повністю на сервер - здійснюється передача тільки зміненої частини, попередньо стиснутої. Вважається, що саме цей факт багато в чому пояснює відому оперативність роботи з Dropbox, в порівнянні з аналогами.

Dropbox дозволяє користувачеві розміщувати файли на віддалених серверах за допомогою клієнта або з використанням веб-інтерфейсу через браузер. Хоча головний акцент технології робиться на синхронізації і обміні інформацією, Dropbox веде історію завантажень, щоб після видалення файлів з сервера була можливість відновити дані. Також ведеться історія зміни файлів, яка доступна на період останніх 30 днів, крім цього доступна функція безстрокової історії зміни файлів «Pack-Rat».

недоліки Dropbox:
Головним недоліком Dropbox можна вважати підхід до вибору папок для синхронізації. Фактично додаток стежить за вмістом тільки однієї папки - Dropbox.

Крім того, в липні 2014 в своєму інтерв'ю виданню The Guardian відомий Едвард Сноуден зробив заяву, яка може істотно похитнути довіру до Dropbox. Зокрема, він сказав, що Dropbox не в повній мірі піклується про конфіденційність даних користувача і навіть безпосередньо бере участь у глобальній системі стеження PRISM.
PRISM - державна програма США - комплекс заходів, що здійснюються з метою масового негласного збору інформації, переданої по мережах електрозв'язку, прийнята американським Агентством національної безпеки (АНБ) в 2007 році в якості заміни Terrorist Surveillance Program, формально класифікована як цілком таємна. (Вікіпедія) Однак, не всі фахівці з безпеки згодні з такою заявою. Крім того, використання Dropbox в зв'язці з BoxCryptor, який надійно шифрує файли перед синхронізацією їх з хмарою, забезпечує конфідеційність даних в Dropbox.

Ще один важливий недолік - це те, що додаткові гігабайти на Dropbox, як правило, мають термін придатності. І може так статися, що в якийсь момент, ваш Dropbox стане переповненим, тому що всі квоти закінчаться.
Сайт Dropbox: http://www.dropbox.com

4.

Mega - (MEGA Encrypted Global Access) - амбітний хмарний файлообмінник Кіма Доткома (Kim Dotcom), засновника легендарного Megaupload.

Фішка Mega: шифрує весь контент прямо в браузері за допомогою алгоритму AES; користувачі можуть передавати один одному файли в зашифрованому вигляді, при цьому всі дані зберігаються в «хмарі»; ключі доступу до файлів не публікуються у відкритому доступі, а поширюються по схемі Friend-to-Friend, між користувачами , що довіряють один одному.

Примітно те, що Mega відразу стартував з безкоштовними 50 Гбайтами (!), Крім того, є можливість значно розширитися в платних пакетах: 4 Тбайта в, $ 8.33 / міс.

За наданим дискового простору і по його вартості, Mega, безсумнівно можна назвати одним з найбільш вигідних хмарних сервісів, крім того, важлива відмінність Mega від інших подібних сервісів - конфіденційність, адже Mega позиціонується як сервіс, який захищає особисті дані користувача. Однак, є поки і недоробки, зокрема, Mega поки програє іншим флагманам хмарних сховищ даних в синхронізації з різними пристроями. Але, незважаючи на це, у Mega явно велике майбутнє .
Сайт Mega: https://mega.co.nz

5.

Яндекс.Диск - безкоштовний хмарний сервіс від Яндекса, що дозволяє користувачам зберігати свої дані на серверах в хмарі і передавати їх іншим користувачам в інтернеті. Робота побудована на синхронізації даних між різними пристроями. В даний час реєстрація користувачів доступна всім.
Спочатку Яндекс.Диск надає близько 10Гб назавжди.

Платні пакети хмарного сервісу Яндекс.Диск:
  • +10 Гбайт - 30 руб. / Міс
  • +100 Гбайт - 80 руб. / Міс
  • +1 Tb - 200 руб. / Міс
Крім того, Яндекс.Диск може виступати в якості служби хмарного сервісу, інтегруючись в офісний пакет Microsoft Office 2013, а недавно з'явилася можливість автоматичного завантаження фото і відеофайлів з цифрових камер і зовнішніх носіїв інформації на Яндекс. Диск. При цьому користувачу надаються додатково 32 ГБ простору на півроку.
Сайт Яндекс.Діск: http://disk.yandex.ru/

6.

Облако@mail.ru - нове і дуже перспективне хмарне сховище даних від компанії Mail.Ru Group, що дозволяє користувачам зберігати свої дані в хмарі і синхронізувати дані на різних пристроях, а також ділитися ними з іншими користувачами. Сервіс відкрився відносно недавно - в кінці літа 2013.
Фішка Облако@mail.ru - великий розмір дискового простору, що надається безкоштовно. Користувачі можуть відразу безкоштовно отримати 25 Гбайт хмарного сховища.
Користуватися хмарою можна не тільки через веб-інтерфейс, але через десктопні (для Windows і Mac OS) і мобільні додатки для Android і iOS. Для самих просунутих користувачів зроблений спеціальний клієнт під Linux.

Функція, з самого початку доступна в мобільних додатках - автозавантаження фотографій з телефону. Якщо ця функція включена, всі фото, зроблені за допомогою пристрою, миттєво з’являються в «Хмарі».
Сайт Облако@mail.ru: https://cloud.mail.ru/

7.

Amamazon.com_web_servicesazon Web Services (AWS) - це не просто хмарне сховище даних, а цілий набір глобальних сервісів.
Крім того, AWS має багатий вибір сервісів для підвищення ефективності вашого хмари: аналітика, корпоративні програми, мобільні сервіси.

Вартість AWS гнучка, це означає, що виплатите тільки за те, чим користуєтеся. Мінімальний збір не стягується. Оцінити свій щомісячний рахунок можна за допомогою калькулятор матеріалів AWS. При цьому ціни залежать від місця розташування вашого кошика Amazon S3.

12 місяців можна тестувати AWS абсолютно безкоштовно, при цьому можна користуватися сховищем обсягом 5 ГБ, 20 000 запитів Get і 2 000 запитів Put при використанні сервісу Amazon S3.
Сайт Amazon Web Services: https://aws.amazon.com

8. Bitcasa

Bitcasa - хмарне сховище даних, яке дозволяє зберігати необмежену кількість вашої інформації. Довгоочікуваний реліз вийшов зі стадії бета в 2013 році. Bitcasa була заснована колишніми співробітниками Mastercard, VeriSign, Classmates.com і Mozy. А це значить, що творці сервісу не з чуток знайомі з рішеннями для резервного копіювання даних онлайн, а також із засобами, що забезпечують безпеку зберігання призначених для користувача файлів.

Ідея сервісу в тому, щоб надати всім бажаючим необмежений простір для хмарного зберігання даних. Що ж стосується безпеки, то Bitcasa виконує шифрування на стороні користувача, і всі дані передаються в «хмару» вже в зашифрованому вигляді. За заявою творців, ніхто із співробітників компанії не може отримати доступ до призначених для користувача даних.

Ще однією зручною «фичею» є вбудований відео-плеєр, таким чином, ви зможете переглядати, наприклад, фільми де завгодно, в тому числі з мобільних пристроїв без установки відео-плеєра.

Після реєстрації доступні такі пакети:
Безкоштовно: 5 Гбайт на 60 тестових днів, потім потрібно переходити на один з платних пакетів.
  • Premium: 1 Тбайт - $ 10 в місяць;
  • Pro: 10 Тбайт - $ 99 в місяць;
Bitcasa створена для самих популярних операційних систем, щоб всі користувачі незалежно від парку гаджетів могли отримувати доступ до своїх файлів. Клієнт Bitcasa з'явився в магазинах додатків App Store, Google Play і Windows Store, а також доступний власникам комп'ютерів під управлінням OS X, Windows і Linux.
Сайт Bitcasa: http://bitcasa.com

9. Yunpan 360

Yunpan 360 - китайське хмарне сховище даних, яке спочатку безкоштовно і назавжди надає 36 Терабайт (!). Крім того, дисковий простір можна ще й збільшити, є користувачі, у яких більше 100 Терабайт на Yunpan 360.

Таким чином, всі інші хмарні сховища даних тьмяніють від таких обсягів дискового простору. Однак, чому ж Yunpan 360 поки так погано відомий за межами Китаю? Відповідь проста - Yunpan 360 поки тільки на китайській мові, там немає навіть англійської версії, не кажучи вже про інші мови. Втім, для наполегливих є російськомовна спільнота http://yunpan.ru, на якому детально розповідається як користуватися даними китайським дивом.
Сайт Yunpan 360: http://yunpan.360.cn/

10.

4shared - хмарний файлообмінний хостинг.
Базова безкоштовна реєстрація дає можливість завантажувати до 10 Гбайт в свій обліковий запис. Після підтвердження реєстрації електронною поштою обсяг збільшується до 15 Гбайт.

Преміум-користувачі отримують в своє розпорядження 100 Гбайт:
  • 1 місяць - $ 9,95 на місяць;
  • 1 рік - $ 6,50 на місяць;
Після успішного завантаження файлу користувач отримує унікальне посилання, по якому інші згодом зможуть завантажити цей файл. Всі завантажені файли зберігаються протягом 180 днів з моменту останнього відвідування аккаунта. Файли преміум-користувачів зберігаються на весь термін дії облікового запису. Інтерфейс сервісу зовні схожий на провідник Windows.
Сайт 4shared: http://www.4shared.com

За матеріалами сайту http://www.topobzor.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар